Tuotetta ei löydy enää yhdestäkään listaamistamme kaupoista. Edellisen kerran tuotteelle on löydetty hinta 7.3.2010, jolloin tuote maksoi halvimmillaan 335 € .
Aktiiviharrastajalle joka pääasiassa ottaa normaaleja valokuvia, tarvitsee pitkää zoomia ja arvostaa kameran helppokäyttöisyyttä on Canonin SX10 IS varma valinta. Tähän lopputulokseen päätyi allekirjoittanut helmikuussa 2010.
Saatujen kokemusten perusteella SX10 IS hakkaa kuvanlaadussa isoveljensä SX1 IS:n sekä korvaajansa, uuden SX20 IS:n.
Vanha sanonta pätee jälleen - Because newer is not always better!
Käytännössä SX20:n kohdalla kuvanlaadun heikkous johtuu siitä, että SX20:n resoluutio nostettiin 12,1 megapikseliin, mutta ccd-kennon koko on sama kuin SX10:ssä, jonka resoluutio on 10 megapikseliä. Tämä aiheuttaa ongelmia SX20:n kuvanlaadussa mm. silloin, jos kuvaaminen tapahtuu vähäisessä valaistuksessa. Sävyntoistossa on myös havaittavissa selvää heikkenemistä. Nämä seikat todettiin yhdessä paikallisen valokuvausliikkeen omistajan (hyvän ystäväni) kanssa tekemässä pienessä kenttätestissä. Testissä kummankin kameran asetukset olivat asetettu vastaamaan toisiaan.
SX1:n kohdalla kuvanlaadun heikkous selittyy myös pienellä kennolla. SX1:ssä kennon tyyppi ei ole ccd, kuten SX10:ssä ja SX20:ssä, vaan se on tyypiltään cmos, joka yhdessä kennon pienen koon kanssa nostaa kameran kohinatason joissakin tilanteissa epämiellyttävän suureksi.
SX10 IS on varsin mainio kamera myös vaikeissa olosuhteissa kuvattaessa. Asiallisella salamalaitteella varustettuna kuvanlaatu on edullisimpien järjestelmäkameroiden tasoa. Salamalaitteen valinnassa kannattaa katse kohdistaa Canonin Speedlite mallisarjaan. Tässä kohden huomiona kannattaa myös mainita, että esimerkiksi Panasonicin FZ28:ssa ei ole lisävarustekenkää, jonka takia kyseinen kamera putosi heti pois omalta hankintalistalta.
SX20:n tai SX1:n ostoa harkitsevan kannattaakin varteenotettavana vaihtoehtona miettiä SX10:ä, sopivalla salamalaitteella höystettynä. Edullisin, uusi Speedlite salamalaite irtoaa hieman reilulla sadalla eurolla. Könttähinnalla Canon SX10 IS + Speedlite 270EX salamalaite maksaa vain muutaman kympin enemmän, kuin pelkkä SX20, ja kuitenkin vähemmän kuin SX1.
Harrastajien keskuudessa SX10:n haluttavuutta on myös lisännyt mahdollisuus ilmaiseen chdk-ohjelmistolaajennokseen, jolloin kamera saa liudan uusia ominaisuuksia, esimerkiksi tuen RAW-formaatille.
Mikäli taas arvostat kompaktikamerassa asiallista hd-kuvausominaisuutta, niin tällöin vaakakuppi kallistuu SX1:n suuntaan. Video-ominaisuuksien osalta SX20 on selkeästi välimalli.
Toivottavasti tämä arvio auttaa kameravalinnassa.
Käsisäädöistä iso plussa canonille, koska välillä tulee tilanteita jolloin automatiikka täytyy pystyä ohittamaan.
Kohinataso on omasta mielestäni aika neutraali. Tämän voi jokainen käydä toteamassa esim. dpreview:n sivustolla, jossa on verrattu SX1 IS, SX10 IS ja EOS 1000D(järkkäri) kameroita. EOS 1000D:ssa oli kolmikon pienin kohina, seuraavana SX10 IS ja kolmantena SX1 IS. CCD -kennon edut tulevat esille SX10 IS:ssä, eli kohina on vähäisempää mitä SX1 IS mallissa, jossa on CMOS -kenno. Tietysti on myös otettava huomioon valaistus, ISO -arvot jne.
SX10 IS:n hinta/laatusuhde on kohdallaan.
Monipuolinen ja laadukkaan tuntuinen kokonaisuus tässä hintaluokassa.
Plussat:
+ tukeva ja vakaa, sopii hyvin isompaankin käteen
+ tasaisesti liikkuva zoom, joka on myös hiljainen ääneltään
+ geometria varsin hyvä isoillakin suurennoksilla
+ canonille tyypillinen käytön selkeys
+ mahdollisuus lisäsalamalle
+ muistit SD (edullisia)
+ akkukesto (n. 500 kuvaa, akkuina 4 x duracell 2650mAh)
Miinukset:
- kohina hämärässä, tosin tätä esiintyy kaikissa superzoomeissa
- ei full hd videokuvausta (hinta pompsahtaa reilusti SX10 IS ja SX1 IS välillä)
Reilulla 300 eurolla tämä on hyvä vaihtoehto edullista järjestelmäkameraa etsivälle. Jos on valmistautunut henkisesti järjestelmäkameran ominaisuuksiin, mutta ei ole halukas sijoittamaan 200 euroa enemmän perus-kittiin, joka on isompi, painavampi, vaatii enemmän huoltoa ja zoomia on vähemmän, tämä on oivallinen valinta. Kamera on myös kätevämpi ja nopeampi ottaa mukaan, kun se on "aina valmiina", ja virran saa tarvittaessa paristoista esim. matkoilla. Zoomia on riittävästi, ja ominaisuudet riittävät myös vakavampaan harrastamiseen, ilman järjestelmäkameran huonoja puolia.
Plussat:
+ pitkä 20x zoom, joka on riittävän nopea
+ kääntyvä lcd-näyttö, joka helpottaa kuvaamista joissakin tilanteissa
+ videotallennusmahdollisuus, stereoäänellä (tätä ei löydy järkkäreistä)
+ toimii aa-paristoilla ja akuilla, ei vaadi merkkiakkuja ja latureita
Miinukset:
- kuvaan tulee hämärässä kohinaa
- sarjakuvausnopeus ei yllä perusjärkkäreiden tasolle
- mukana ei tule akkuja eikä muistikorttia, pelkät paristot
- sen verran kookas että ei aina viitsi kuljettaa mukana, eikä mahdu taskuun vaan vaatii yleensä erillisen suojalaukun