Tuotteelle ei valitettavasti vielä löydy hintatietoja.
Tilasin teratavun levyllä varustetun digiboksin Hdthunder brändättynä (HDthunder HD 5221 HD PVR(1GB) sivun http://www.hdthunder.fi/hdthunder-digiboksit verkkokauppaosiosta. Tuote tuli Hedengreniltä asiallisen nopeasti ja virittäminen antenniverkkoon sujui ohjeiden mukaan ongelmitta. Digiboksi on toistaiseksi toiminut hyvin tosin kerran olen kokenut jumituksen. Tämä tapahtui kanavaa vaihtaessa ja uusi kanava ei tullut näkyville ennekuin boottaamalla boksin. Katselussa, HD-tykillä projisoidessa on kuvanlaatu niin hyvä, kuin se DTV-signaalin välittämänä vain voi olla. Tallennukset ovat sujuneet ongelmitta ja teranen levy antaa reilusti tilaa kerätä ohjelmia. Vielä kun olisi aikaa katsoa niitä! OK-boksi.
Edellä tuli jo niin kattava selonteko ominaisuuksista, etten viitsi niitä toistamiseen kirjata. Sen verran kuitenkin, että tallenteet pystyy kyllä siirtämään ulkoiselle kovolle, mutta kovo pitää formatoida topformin "omaan" formaattiin, ja siirtää kaikki tiedostot yksikerrallaan sisäiseltä ulkoiselle. Kopioida ei voi, mutta siirtää voi. Tämä on kuitenkin niin hidasta ja hermoja kysyvää touhua, etten kahden koe tiedoston jälkeen enempää halua siirtääkään.
Tämän siirto-operaation jälkeen Lacien uusi teranen levy ei enää tunnistaudu windows koneessa, kiitos ihme formaatin. Ja tuottaa taas ylimääräistä tuskaa jotta sen saa taas entiselleen.
Ei hyvä laite, EI !
Päätin 2011-2012 vaihteessa ottaa Topformin eli nykyisen HDThunderin kokeiluun palauttaessani koekäytössä olleen boksin (surkeaksi osoittautuneen Topfield TF510:n) liikkeeseen. TF-5220 on kiinni Elisan kaapeli-TV-verkossa ja arvostelu on kirjoitettu ohjelmistoversioilla 2.50 ja 2.60 (3.10.2011). (löytyy http://www.hdthunder.fi/hdthunder-ja-topform-ohjelmistopaivitykset ). Edellinen ja ensimmäinen boksini oli vuosikausia vanha kunnon Toppy (TF5100PVRc), johon uudempien boksien ominaisuuksia tulee verrattua. Salattujen kanavien vastaanottoa/talletusta en ole tällä laitteella kokeillut.
Ensivaikutelma oli ihan lupaava, kohtuullisen hintainen HD-boksi, joka toimii ripeästi ja jonka ominaisuudetkin vaikuttavat kattavilta: kaksi viritintä, kahden tallennuksen aikana kolmannen kanavan katselu, ajansiirtotoiminto, hyvä kuvanlaatu ja häiriötön ääni, 500 (tai "isoveljessä" 1000) gigan levy, riittävät liitännät sekä vielä joitain pieniä lisähienouksia kuten mahdollisuus ottaa kuvakaappauksia ohjelmista. Kanavien viritys sujui ripeästi ja käyttöönotto oli muutenkin selkeää. Kanavalistalta ei taida voida poistaa yksittäisiä, mielestään turhia, kanavia, mutta tämän voi kiertää suosikkilistoilla, joita voi tehdä vaikka useita. EPG näyttää vain valitun suosikkilistan kanavien ohjelmat ja valittu lista pysyy muistissa myös laitteen sammuessa (normaalisti, mutta "IVO-buutti" vaatii listan uudelleen valinnan), eli suosikilistat toimivat hienosti.
Kelausnopeudet väittävät olevansa 16-kertaiset eteen ja taakse, ja siltä nopeus ainakin eteenpäin vaikuttaakin. YLEn tekstit eivät tosin tunnu näkyvän kelatessa eivätkä äänet kuulu. Keskeytettäessä pikakelaus PLAY-napin painalluksella laite aloittaa toiston n. puoli sekuntia painamista edeltävästä kohdasta, mikä helpottaa kelailua. Tosin joskus palautuminen kelauksesta kestääkin monta sekuntia ja kuva saattaa olla kelautunut ihan eri kohtaan, kuin mihin halusi, tai josksu koko laite saattaa tuossa tilanteessa jäätyä ja vaatia takaseinän virtakytkimen käyttöä.
Lisäksi laitteessa on hyppynapit eteen (+3 min) ja taakse (-1 min) sekä mahdollisuus "vierittää" katselukohtaa aikajanalla nuolinäppäimillä oik/vas. Viimeinen ei vaan toimi kovin mukavasti, viiden sekunnin painamisen jälkeen kelausnopeus kiihtyy kymmenkertaisesti. Eli jos haluaa tällä tavalla edetä esim. pari minuuttia, pitää nuolta painaa monta sekuntia, mutta jos painaakin hetken liian pitkään, on äkkiä kelannut jo 5 min ja paluu takaisin on taas yhtä hankalaa. Myös konffausmahdollisuus hyppyjen pituuksiin olisi poikaa. Prosenttihyppyä tiettyyn kohtaan en ole löytänyt.
EPG on mielestäni hieman keskivertoa parempi, vaikkei lähellekään PlasmaEPG:n (Toppyyn saatava "lisäosa" eli TAP) veroinen. Vaikka näytössä on tuhlattu tilaa monen rivin verran turhan paksuun reunukseen, näyttöön on kerralla mahdutettu sentään 9 kanavan tiedot ja näkymäkin on kohtuullisen selkeä. Katseltava TV-kanava näkyy pikkukuvana ja kanavan ääni kuuluu. Kaikkien kanavien ohjelmatiedot ovat tallessa heti boksin käynnistyttyä. Vaihtoehtoisesti näkymäksi voi valita vain yhden päivän ohjelmat (kerralla näkyvissä 20 kpl), jolloin nuolilla ylös ja alas voi selata kanavia pikkukuvassa ja ohjelmatiedot vaihtuvat kanavan mukana. Monikanavanäkymässäkin saisi kyllä olla nappi (kuten päivänäkymässä on), jolla pääsisi vrk verran eteen, ja nappi, joka palauttaisi tähän hetkeen. Päivänäkymä saisi myös listata enemmän tietoa ohjelmista. Sama minimalistisuus kuin EPG:n päivänäkymässä vaivaa muuten myös tallennettujen ohjelmien listausta, jossa ainakin tallennuspäivämäärä saisi olla listattuna kaikista tallennuksista. Ajastetut ohjelmat näkyvät teoriassa EPG:ssä vihreänä, mutta tämä ei läheskään aina toimi (Bugi). Aiemmin ohjelmoidut ajastukset eivät näy eri värisenä, eikä myöskään parhaillaan tallentuva ohjelma.
Ajastuksien muokkaaminen on hankalaa ja päällekkäisistä ajastuksista selviäminen vaatii liikaa näpyttelyä. Laite ei kerro, mitkä kaksi ajastusta ovat jo päällekkäin estäen kolmannen ohjelmoinnin, eikä ehdota, että leikkaisi jonkun päällekkäsen ajastuksen aikaa, vaan käyttäjän on itse selvitettävä koko ongelma.
Tallenteita voi onneksi järjestellä alikansioihin kunhan huomaa, että alikansiot pitää luoda PVR-kansion alle painamalla i-näppäintä valitun tallenteen kohdalla. Menu->Multimedia->Levy/Muisti -kautta luotuihin kansioihinkin tallenteita voi yrittää siirtää, mutta ne eivät siirry mihinkään vaikka katoavatkin tallennettujen listalta. (Bugi?)
Tallenteita ei poistamista ja uudelleennimeämistä lukuunottamatta voi mitenkään editoida, siis ei esim. leikata mainoksia tai turhia "häntiä" ohjelmien perästä pois.
Tallenteista voi kuitenkin merkitä haluamansa pätkän ( >|< -näppäimellä), jota laite toistaa luupissa. Miksei tähän ole voinut lisätä mahdollisuutta tallettaa tai poistaa ko. pätkä? Onko softa jäänyt kesken vai onko taustalla jokin tekninen seikka?
Kaukosäädin on sekava, liian pieniä nappuloita ilman kunnollista ryhmittelyä. Käyttö pimeässä tuntuu tuskaiselta. Nappeja on melko paljon, mukana mm. oma nappi kuvakaappausten ottoon. Kake väittää osaavansa ohjata myös kolmea muuta laitetta, siis esim. telkkaa ja DVD:tä. Tätä en ole kokeillut. Opetin toiminnot Logitechin Harmonylle (valmiina oikeita koodeja ei Logitechiltä löytynyt, tarjosi Finnsatia, joka taas ei toiminut oikein) ja nyt käyttö on selvästi mukavampaa.
Peruskatselutilassa nuolinäppäimet eivät suoraan vaihda kanavaa eivätkä säädä äänenvoimakkuutta, mikä aluksi häiritsi, mutta oikeastaan nuolille onkin keksitty aika hyvää käyttöä: ylös ja alas voi kelata näytön alareunan tietoruudussa muiden kanavien sen hetkisiä ohjelmatietoja, mutta katseltava kanava vaihtuu vasta jos painaa lisäksi OK-näppäintä. Ja vasen-oikea nuolet selaavat kunkin päivän ohjelmatietoja eteen ja takaisin. Näin voi siis helposti tarkistaa, mitä ohjelmaa seuraavaksi tai muilta kanavilta on tulossa häiritsemättä juurikaan sen hetkisen kanavan katselua.
Sisäänrakennettuna on pari peliä, perus-Tetris ja ihan hauska nokkeluuspeli, sekä MP3-soitin ja omien kuvien katselumahdollisuus. Videosoitinta ei ole. Laitteessa on USB-liittimet muistitikulle taikka ulkoiselle kiintolevylle sekä edessä että takana, ja ohjekirjan mukaan tiedostojen kopiointi onnistuu ulkoisen ja sisäisen levyn välillä kumpaankin suuntaan. Valitettavasti boksista saa kuitenkin ulos vain kuvakaappauksia (tallentuvat bitmap-kuvina .cap-päätteellä) tai sinne aiemmin tallentamiansa MP3- tai JPG-tiedostoja. Tallennettuja ohjelmia ei siis voi siirtää turvaan kiintolevyn rikkoutumiselta. Niinpä koko takapuolen USB on oikeastaan ihan turha, ellei laitetta käytä säännöllisesti jukeboksina, mihin se taas on melkoisen kömpelö.
Melko vakaasti boksi on meillä toiminut, vaikka korjattavaakin softassa näköjään vielä olisi. Pari pahempaa kaatumista on ollut reilun vuoden aikana:
¤ pari kertaa boksi on kaatunut kunnolla, kaukosäätimestä ei tapahtunut mitään ja lopulta on pitänyt tehdä töpseli-resetti. Erään kerran seuraukset: kesken ollut tallennus tuhoutui ja kaikki ohjelmoidut ajastukset olivat pyyhkiytyneet ajastuslistalta(!).
¤ Pari kertaa kaukosäädin on lopettanut toimintansa, mikään nappi ei ole tehnyt mitään, vaikka säätimen merkkiLED vilkkui nappeja painettaessa. Kaukosäätimen paristojen irrotus ja takaisinlaitto ei ole auttanut, vain laitteen sammutus.
¤ Pari kertaa pikakelauksen lopetus PLAY-nappia painamalla on jäädyttänyt koneen eikä muu kuin virtakytkin ole auttanut. Tämä on tapahtunut sekä 4x että 16x nopeudella, eli ei tunnu olevan kelausnopeudesta kiinni.
Havaittuja bugeja:
¤ Silloin tällöin tallennettua ohjelmaa nuolilla kelailtaessa katselu yhtäkkiä katkeaa ja laite palaa perustilaan. Katselua voi onneksi jatkaa helposti samasta kohdasta, missä se loppui.
¤ Kuvakaappauksen otto hävittää joskus äänet. Joskus ne palautuvat itsestään hetken päästä, joskus vasta jos esim. painaa PAUSEa ja taas PLAYtä tai vaihtaa kanavaa.
¤ Jo edellä mainittu tallenteiden kelauksista palautuminen saattaa pysäyttää katselun tai jopa kaataa koneen satunnaisesti.
¤ Jo edellä mainitut sekoilut EPG:ssä - ajastus ei aina näy vihreänä ja info näyttää joskus väärän ohjelman tiedot
Muita melko vähäpätöisiä mutta harmillisia ominaisuuksia/puutteita:
¤ Ajansiirron puskuri nollautuu, jos kanava vaihtuu tai tallennus alkaa.
¤ Ajansiirron puskurin voi tallettaa kovolle, mutta tallennus ei jatku puskurin lopusta eteenpäin, vaikka ohjelma vielä jatkuisi.
¤ Ajastettuihin tallennuksiin voi valita automaattisen lisäajan annetuista vaihtoehdoista, mutta aika isoin portain ja varsinkin tallennuksen alkuun kaipaisi eri ja lyhyempää lisäaikaa kuin loppuun - pienin nyt mahdollinen on 5 min.
¤ etupaneelissa ei ole merkkiLEDiä kertomassa kaukosäätimen komennon vastaanotosta
¤ Kakea joutuu monesti painelemaan turhaan paljon useammin kuin esim Topfieldeissä
- Katsottaessa tallennettua ohjelmaa ja toisen tallennuksen ollessa käynnissä, STOP-nappia painettaessa pitää listalta ensin valita mitä haluaa keskeyttää, merkitä se ja vielä vahvistaa keskeytys. STOP ja valinnan kohdalla OK riittäisi ihan hyvin.
- Meneillään olevan ohjelman tallennus käynnistyy REC-napilla; jos oletusaikaa haluaa muuttaa esim. seuraavan ohjelman loppuun, joutuu muutoksen kuittaamaan liikkumalla nuolilla auenneen ikkunan OK-kohtaan, ei OK-napilla, eli tulee turhia painalluksia
- Listan ensimmäisenkin kuvakaappauksen siirto USB-muistiin ja poisto kiintolevyltä vaatii 5 painallusta (plus mitä vaaditaan, että ensin on päästy "valmiusasemiin"), eli esim siirtääkseen 20 ensimmäistä kuvaa USB-tikulle saa säädintä painaa 100 kertaa! "Siirrä kaikki" tai "valitse kaikki" olisi helppo korjaus tähän.
- Kun haluaa katsoa tallennettujen ohjelmien listaa, laite menee ensin "ylätasolle", josta pitää aina ensin siirtyä parilla painalluksella PVR-kansioon.
- Ohjelmia uudelleennimettäessä usein tarvittava välilyönti saisi löytyä jostain pikanäppäimestä.
¤ Valikoissa on muutamia kirjoitusvirheitä ja laitteessa hieman hassua logiikkaa:
- MP3-kappaleilla PAUSE luonnollisesti pysäyttää toiston; soittoa voi taas jatkaa PAUSElla muttei PLAYllä, kun taas PAUSElla pysäytetyillä TV-ohjelmilla katselua pitää jatkaa PLAY-näppäimellä eikä PAUSE tee enää mitään.
- Valikoissa tai EPG:ssä liikuttaessa nykyinen ohjelma näkyy pikkukuvassa ja sen ääni kuuluu, mutta joissain valikoissa, esim. ajastuslistaa katsottaessa, kuva ja ääni katoavat. Ohjelma saisi aina näkyä pikkukuvassa.
- Jos kesken tallenteen katselua menee Menu/Multimediaan, esim. siirtämään tiedostoja tai katsomaan ajastuksia, ohjelman toisto jatkuu taustalla, vaikkei kuvaa näy eikä ääntä kuulu. Ohjelma saisi tässäkin näkyä pikkukuvassa tai mennä edes pauselle. Jos taas meneekin katsomaan ajastuslistaa, toisto katkeaa.
¤ Virtaa ei saa käskettyä katkeamaan tallennuksen loppumisen jälkeen automaattisesti. Jos tallennus on käynnissä, Power-painike saisi avata talletuksen katkeamisilmoituksen sijaan valikon, josta voisi määrätä virran katkeamaan heti tai tallennuksen loputtua.
¤ Kirjanmerkkejä voi jättää tallenteisiin, mutta niitä on vain yhtä lajia eikä merkkeihin saa liitettyä mitään tietoa, mitä juuri ko. merkin kohdassa on. Näinhän se kai on tosin muissakin digibokseissa. Pari eriväristä (tyyliin 1 painallus vihreä, kaksi nopeaa painallusta punainen) merkkiä riittäisi. Tallennuksen aikana jätetty kirjanmerkki ei taida säilyä.
Plussat ja miinukset yhteen koottuna:
+ 2 viritintä sekä ilmeisen tehokas prossu, ja näiden mukaiset ominaisuudet
+ sama laite toimii sekä kaapeli- että antenniverkossa
+ toiminnot riittävän ripeitä
+ käyttökelpoinen EPG
+ innovatiivisesti toimivat nuolinäppäimet ohjelmatietojen selailuun
+ sisäänrakennettu mahdollisuus ottaa kuvakaappauksia
+ USB-liitin muistitikkua varten myös etupaneelissa
+ Maahantuoja vaikuttaa olevan kiinnostunut laitteen kehittämisestä ja ottaa vastaan ehdotuksia (valmistajan innosta en osaa sanoa mitään, päivityksiä ainakin on tullut valitettavan niukasti ja niiden tuomat parannukset ovat olleet pieniä)
- tallenteita ei voi siirtää ulkoiseen muistiin
- kaukosäädin
- EPG on kohtalaisen selkeä sen hetken ohjelmille, mutta on hankala katsoa muutaman päivän päähän
- tallenteita ei voi leikellä tai editoida
- tallenteiden listalla olevista ohjelmista ei saa millään lisäinfoa ennen katselun aloittamista
- YLEn tekstit ja kaikki äänet puuttuvat kelatessa
- Ei juurikaan mahdollisuutta asetusten säätämiseen, esim. hyppynäppäinten hyppyjen tai tallennusten varoajan pituuden muuttamiseen, saati TAPien tai vastaavien käyttöön.
- Päivitys v2.60 onnistui itselläni vasta kolmannella kokeilemallani muistitikulla. Kaikki tikut eivät laitteelle kelpaa.
- Sekalainen pieni sekoilu ja bugailu.
Kokonaisuutena HDthunder/Topform:lla on hyvät lähtökohtat, mutta nykyisellä sofalla se jää mielestäni jälkeen vanhasta Topfieldin TF5100PVRc:stä, vaikka sillä olisi potentiaalia olla selvä voittajakin. Jotkut asiat ovat Toppyä paremmin, mutta turhan monet hieman huonommin. Topfieldin ehdoton valtti ovat TAP:it ja niiden tuoma mahdollisuus isoihinkin parannuksiin (siksi onkin aika käsittämätöntä että ko. merkin uusimmista malleista ne on disabloitu). Tämän Topformin kohdalla erityisen sääli on se, ettei tallennettuja SD-ohjelmia(kaan) taida millään kohtuullisella vaivalla saada digitaalisena ulos. HD-tallenteitahan Cable Ready - tai Conax-hyväksytty laite ei saakaan antaa kopioida, mutta SD-tallenteita ne eivät rajoittaisi. Tämä pakottaa itseni jatkamaan sopivamman boksin etsintää. Muut ongelmat ovat siedettävissä ja varmaan pitkälti päivityksillä korjattavissa.
Juuri hankittu tämä kyseinen laite 1000GB kovalevyllä. Laite "jumittuu" lähes päivittäin, jolloin virta otettava laitteesta pois, jotta saa sen toimimaan uudestaan. Tämä tapahtuu usein silloin kun on tallennus päällä ja katson toista kanavaa smamnaikaisesti. Kun virran kytkee päälle laite haluaa poistaa tallennuksessa olleen ohjelman kokonaan ja suostuu vasta sitten toimimaan normaalisti. Laitteella ei pysty editoimaan ohjelmia kuten Topfieldillä, mutta kuvan laatu on parempi kuin Topfieldissä.